Trams in Wallonië - 2

De opkomst van de TEC

De opkomst van de TEC
Bestel deze DVD!
   Nederlands  English  Deutsch  français

€ 17,95

excl. € 5,95 verpakkings- en verzendkosten

Door de kleine oplage wordt deze DVD als DVD-R geleverd, in standaard doos, met label, inlegblad en hoes in professionele kwaliteit gedrukt.

DVD, PAL

kleur, geluid

Films zijn afzonderlijk te kiezen vanuit een menu.

Optionele ondertitels.

In 1991 werd de TEC opgericht als opvolger van twee bedrijven: het Waalse restant van buurtspoorbedrijf NMVB in Charleroi, en de stadstram STIC. De hoop was dat de vervanging van twee partners die niet goed samenwerkten door één nieuw bedrijf een ommekeer kon betekenen in de geschiedenis. Deze DVD concentreert zich minder op de geschiedenis dan op wat na 1991 volgde. Het begin was niet veelbelovend. Het regionale karakter van de nieuwe TEC leverde al direct een conflict op tussen de leidingen van de districten Charleroi en La Louvière. Charleroi was pro-tram, en La Louvière anti. Het voorspelbare gevolg was dat de laatste tramlijn, die half in het ene en half in het andere gebied lag, tussen Anderlues en La Louvière werd opgeheven. Niet vanwege gebrek aan passagiers of trams, niet vanwege veroudering van de lijn zelf (die was recent vernieuwd) maar vanwege conflicterende ego's.

Wat daarna gebeurde was echter niets minder dan een ommekeer. Geen razendsnelle, maar niettemin een ommekeer. In een periode van zo'n 25 jaar werd een selektie van oude plannen uitgekozen voor realisatie, en tot ieders verbazing waargemaakt. In Marchienne stond een berucht groot nutteloos werk bijna afgebouwd in het rond - het kwam in dienst. Naar Soleilmont was een nieuwe tak slechts tot Gilly in dienst gekomen - de lijn werd afgemaakt. In Charleroi ontbrak een segment van de beoogde centrumlus - die werd gesloten. En buiten deze werken die allemaal betrekking hadden op metro-achtige infrastruktuur kwam er naar Gosselies een nieuwe verbinding in de vorm van een heuse tramlijn, waarmee tegelijk de remise in Jumet weer aan het net kwam te liggen.

Het resultaat van al deze ontwikkelingen is uitgebreid in beeld gebracht. Of er ook een toekomst is voor de gedeeltelijk aangelegde lijn naar Centenaire en Le Chätelet zal de toekomst leren.

Alle films zijn in hoge-definitie video opgenomen, en met de grootste zorg bewerkt voor DVD. Het geluid bij de film is een mix van commentaar met live-geluid.1

Maar liefst twee lijnnummers van het metrosysteem zijn toegekend aan de resterende helft van de vroegere NMVB-lijn 90. Deze korte film concentreert zich op twee stukken: de lus door Marchienne op vrije baan die tijdens de opnamen voor de DVD 'Trams in Wallonië 1: De laatste jaren van de NMVB' nog niet in dienst was, en het laatste restant van het originele buurtspoor (tussen Anderlues en Fontaine l'Évêque).
Opnamen: 2012, 2013, 2015
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 17'52"


M1/M2: Charleroi - Anderlues
M1/M2: Charleroi - Anderlues

2

De dure, incomplete en slechtgebruikte tunneltrajecten onder Charleroi waren beslist niet nieuw, maar de uitloper naar Soleilmont was dat wel. Het was het eerste tastbare teken dat de TEC een toekomst voor het railvervoer in en om de stad voor ogen had. Ook werd de lus in Charleroi afgebouwd, en kon met verbazing worden vastgesteld dat oeroude plannen alsnog gerealiseerd konden worden.
Opnamen: 2012, 2013, 2015
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 21'18"


M4: Charleroi - Soleilmont
M4: Charleroi - Soleilmont

3

Nog verbijsterender dan het tot stand komen van lijn M4 was het in dienst komen van een opvolger van de oude NMVB-lijn naar Gosselies. Geen dure constructies meer in tunnels of op viaducten, maar een terugkeer van de buurttram op moderne voet. Wie had dit kunnen voorspellen?
Opnamen: 2013, 2015
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 31'43"


M3: Charleroi - Gosselies
M3: Charleroi - Gosselies

4

De metrolijn van Waterloo naar Châtelet is voor een deel afgebouwd, voor een deel in ruwbouw gereed, en voor een deel gepland. Net als ruim 25 jaar geleden. Er wordt regelmatig onderhoud uitgevoerd, en tot Centenaire, de vierde halte, is de lijn berijdbaar. Maar geopend? Nee, dat niet.
Opnamen: 2012, 2013
HD-Video, kleur, geluid (live en muziek)
Tijdsduur: 8'23"


Als extra's zijn toegevoegd:Bestel deze DVD!