Trams in Wallonië - 1

De laatste jaren van de NMVB

De laatste jaren van de NMVB
Bestel deze DVD!
   Nederlands  English  Deutsch  français

€ 17,95

excl. € 5,95 verpakkings- en verzendkosten

Door de kleine oplage wordt deze DVD als DVD-R geleverd, in standaard doos, met label, inlegblad en hoes in professionele kwaliteit gedrukt.

DVD, PAL

kleur, geluid

Films zijn afzonderlijk te kiezen vanuit een menu.

Optionele ondertitels.

In 1991 hield de Belgische NMVB, de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, op te bestaan. Het was de afsluiting van een langdurige neerwaartse spiraal, waarbij het ooit enorme net van buurttrams was gereduceerd tot twee kleine kernen: één in Vlaanderen (de Kusttram) en één in Wallonië (het laatst overgebleven traject van het net van Charleroi). Ruim 4500 kilometer tramlijn was in die tijd opgeheven en vervangen door bussen.

De NMVB werd opgevolgd door aparte vervoersmaatschappijen, één voor Vlaanderen ('De Lijn') en één voor Wallonië (TEC). Dat daarmee voor de tram bij Charleroi betere tijden aan zouden breken was niet te voorzien, maar dat is een onderwerp voor een andere film. Deze, over de laatste stuiptrekkingen van het Belgische buurtspoor in het Franstalige deel van het land, toont de situatie vanaf het eind van de tachtiger jaren. Rond Charleroi was er nog een net van lange buitenlijnen, terwijl in de stad zelf het complete trambudget werd vergooit aan grootse metroplannen. De bedoeling om ook in het buitengebied een kernnet overeind te houden was er wel, en er werd zelfs geïnvesteerd in baanvernieuwing, maar de opheffingen bleken onvermijdelijk - opheffingen van soms net vernieuwde trajecten.

Alle films zijn op super-8 opgenomen, en met de grootste zorg, beeldje voor beeldje, gerestaureerd. Moderne technieken zorgen dat ze er beter uitzien dan ooit. Het geluid bij de film is een mix van commentaar met live-geluid, waarbij het commentaar uit de tijd is behouden. Daardoor kunnen we nu wat wrang glimlachen om optimistische woorden over de toekomst. Woorden die niet profetisch bleken te zijn...1

Aan het begin van de tachtiger jaren was er nog behoorlijk wat over van het enorme NMVB-net in Henegouwen. De rondrit die in deze film getoond wordt was een min of meer toevallige keuze - maar een gelukkige, want twee jaar later was er praktisch niets meer over. De reis begint in Maurage, en voert over lijn 30/31 via Bracquegnies, La Louvière, Mariemont en Morlanwelz naar Anderlues. Een kort ritje op lijn 89 naar Fontaine l'Evêque geeft de gelegenheid om lijn 63 te volgen via Forchies-la-Marche en Souvret naar Courcelles. Van daar rijdt lijn 80 dan via Chapelle-lez-Herlaimont en weer Morlanwelz terug naar Mariemont, waar de rit en de film eindigen. Deze film bevat enkele typische buurtspoortrajecten, die tijdens de opnamen al helemaal uit de tijd waren. Dat het net nog zo lang bestaan heeft is een meevaller geweest.
Opnamen: 1985/86
Super-8, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 28'18"


Een rondrit buiten Charleroi
Een rondrit buiten Charleroi

2

Het laatste overblijfsel van de NMVB in Henegouwen is de lange interlokale lijn 90, die gedeeltelijk tot metro/sneltram is omgebouwd. De investeringen daarvoor zijn de directe oorzaak van het verval van de rest van het tramnet geweest, al werkte de economie van het mijnbouwgebied ook bepaald niet mee. Lijn 90 zelf heeft het mede daardoor niet vol kunnen houden: opheffing van het niet-metrogedeelte was onvermijdbaar, en vond enkele jaren na de opnamen plaats. Of het restant daarna nog levensvatbaar zou zijn viel nog te bezien. Maar zo lang als het duurde was het een interessante tramrit van ruim 30 kilometer lengte, waar nog wel wat buurttramsfeer was blijven hangen.
Opnamen: 1991
Super-8, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 33'53"


Lijn 90 - Het paradepaard
Lijn 90 - Het paradepaard

3

In de korte film 'Spoorloos...' zijn we op zoek naar lokaties uit de film van het opgeheven deel van lijn 90 (Anderlues-La Louvière) - maar dan ruim twintig jaar later. De combinatie van foto's uit 2012 met filmbeelden uit 1991 geeft een indringend beeld van de verdwijning van het tramtraject.
Opnamen: 1991 (foto's: 2012)
Super-8, kleur, geluid (muziek)
Tijdsduur: 4'23"


Als extra's zijn toegevoegd:Bestel deze DVD!